Veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan een gedrukt boek en als auteur kan ik dat alleen maar toejuichen. Toch moet ik bekennen dat ik zelf uitsluitend e-boeken lees. Daarom wil ik hierbij een lans breken voor de e-reader.
1. e-boeken zijn goedkoper dan gedrukte boeken
Dat is logisch, aangezien er geen druk- of printwerk aan te pas komt. Sommige boeken zijn zelfs gratis te downloaden en er zijn ook abonnementen, zoals Kobo plus, waarbij je zoveel kan lezen als je wil voor een vast bedrag per maand.
2. Er is altijd een preview beschikbaar
Bij de eerste bladzijden van een boek voel ik meestal snel aan of ik het wil lezen of niet. Bij een e-boek kan je een tiental bladzijden gratis lezen alvorens te beslissen of je het boek aankoopt. En dat kan gewoon thuis, vanuit je luie zetel.
3. e-boeken nemen geen plaats in.
Je kan een kast vol boeken misschien decoratief vinden, maar geef toe, als je veel leest zit die kast al snel vol. Ik heb thuis niet eens een boekenkast. Dat kan vreemd klinken voor iemand die eichzelf een schrijver noemt, imaar ja, de informaticus in mij is er ook nog. Die heeft alles liever digitaal.
4. Handig voor op vakantie
Of op de trein, of in de wachtzaal bij de dokter. Je kan AL je boeken OVERAL mee naar toe nemen. Een e-reader weegt bijna niets en past gemakkelijk in een handtas of rugzak.
5. Woorden opzoeken
We lezen om te leren. Het gebeurt wel eens dat ik een woord tegenkom dat ik niet ken, vooral in Engelse boeken. Gewoon aanklikken en ik kan het rechtstreeks op mijn e-reader opzoeken met google of wikipedia. Ook handig voor namen van plaatsen of beroemdheden waar je meer wil over weten.
6. Gemakkelijk iets terugvinden
Ken je dat, ik heb er ooit eens iets over gelezen, maar waar was dat ook alweer. Met de zoekfunctie van de e-reader is dat gemakkelijk terug te vinden.
7. Notities maken
Je kan stukken tekst markeren, notities maken en achteraf de gemarkeerde tekst en notities gemakkelijk terugvinden.
8. Een ruime keuze aan boeken
Meer dan in de grootste boekenwinkel of de grootste bibliotheek. Daar vind je hoe dan ook slechts het topje van de ijsberg. Echte boekenliefhebbers nemen daar geen genoegen mee. Boeken die grote prijzen winnen of aangeprezen worden in dure promotiecampagnes zijn zelden de moeite van het lezen waard. Het loont vaak om wat dieper te graven.
9. Geen leeslamp nodig.
Binnen of buiten, in de volle zon of in het donker in bed, de e-reader heeft geen lamp nodig. Het scherm is van een ander type dan dat van een tablet of een smartphone en is goed leesbaar in volle zon. Het is niet slechter voor de ogen dan gedrukte tekst. Lichtsterkte en lettergrootte kunnen worden aangepast. Een extra voordeel voor wie graag buiten leest, de bladzijden kunnen niet omwaaien!
10. Het volgende deel in een paar een klikken.
Ik heb het vroeger vaak meegemaakt, ik had een spannend boek uit dat deel uitmaakt van een serie, en dan moest ik voor het volgende deel terug naar de bibliotherk. Als ik pech had was dat deel dan ook nog eens net uitgeleend. Nu volstaat het om op 'verder lezen' te klikken, ook al ben ik op vakantie aan de andere kant van de wereld. Makkelijk toch?
Nog niet overtuigd? Een e-reader heeft ook nadelen, hoor ik je denken. Dat is waar. Een e-boek kan je niet cadeau doen. Aan de andere kant, het is misschien een goed idee om eens een e- reader cadeau te doen!
Reactie plaatsen
Reacties